Președintele României, primul șef de stat care îi comemorează pe eroii de la Mausoleul Mărăști

vizita-casaregala
Principesa Margareta și Principele Radu la Mărăști, pe „Traseul Recunoștinței“
iulie 12, 2017
marasti-2052
Centenarul Marelui Război, Vrancea Eroică 1917-2017
iulie 20, 2017
Show all

Președintele României, primul șef de stat care îi comemorează pe eroii de la Mausoleul Mărăști

Președintele României, domnul Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care i-a comemorat pe eroii de la Mausoleul Mărăști. După un secol de la luptele de pe Câmpul de luptă Mărăști, pe data de 18 iulie 2017, Klaus Iohannis a participat la un ceremonial militar desfășurate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la luptele victorioase purtate de Armata Română în Primul Război Mondial la Mărășești, marcând astfel și o premieră – primul șef de stat care vine la Mărăști pentru a-i comemora pe cei 5.342 de eroi care își dorm somnul de veci aici.

Alături de Președintele României, la ceremonialul militar au luat parte ministrul apărării, domnul Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan și primarul comunei Răcoasa, domnul Vladimir Păun.

Iată alocuțiunea susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la Mărăști:

”Acum o sută de ani, locul în care ne aflăm a cunoscut prima mare victorie a Armatei Române în Războiul de întregire a neamului. Ea a fost înfăptuită prin jertfa de sânge a militarilor români, însuflețiți de ordinele marilor oșteni ai țării care își dorm somnul de veci în Mausoleul de la Mărăști: mareșalul Alexandru Averescu, generalii Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu.

În numele statului român, am venit aici pentru a arăta recunoștința noastră și pentru a cinsti memoria acestor eroi. Pe sacrificiul lor se sprijină România de astăzi, un stat unit, demn și respectat.

Se împlinesc 100 de ani de la marile bătălii din vara anului 1917, un foarte bun prilej de a ne aminti care sunt  explicațiile profunde ale victoriilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz.

Prima dintre ele este, fără îndoială, forța idealului național. Întregirea neamului, aceasta a fost datoria cu care Armata Română a intrat în Marele Război alături de Antantă și de care s-a achitat cu onoare și jertfă.

Un rol important – pe care se cuvine să-l evocăm cu recunoștință – l-a avut sprijinul aliaților, cu precădere misiunea militară franceză de sub comanda Generalului Berthelot, care a contribuit semnificativ la victoriile din vara anului 1917.

Dar campania glorioasă din iulie – august 1917 se explică și prin speranța și energiile populare generate de angajamentul clasei politice de a edifica o nouă Românie, mai incluzivă, mai democratică.

Modificarea Constituției din iunie 1917 a dat viziune unei țări nu doar aspirând la unitate națională, dar și orientată spre valorile democrației occidentale.

În jurul acestor speranțe – la Mărăști, ca și la Mărășești și Oituz – românilor li s-au alăturat, în luptă, în sacrificiu și victorie, pentru țara care devenea din ce în ce mai mult și patria lor, evrei, romi și armeni.

În anul care a cutremurat lumea prin revoluția din Imperiul Țarist, victoria de la Mărăști anunța nu doar vara de glorie a Armatei Române, dar și rezistența hotărâtă împotriva bolșevismului.

Locul în care ne aflăm astăzi s-a reclădit din temelii după Marea Unire și este o pildă a renașterii din cenușa jertfei.

El este un simbol al faptului că nimic nu poate sta în calea împlinirii proiectelor importante ale națiunii, atunci când energia sa este valorificată prin responsabilitatea clasei politice și, mai ales, atunci când sacrificiile fiecărei generații nu sunt deturnate de demagogie și populism.

Doamnelor și domnilor,

Cu prețul a milioane de vieți, Marele Război ne amintește ce au însemnat ura și dezbinarea și cât de importante sunt pentru continentul nostru unitatea, solidaritatea și pacea.

Pe frontispiciul care străjuiește somnul de veci al eroilor de la Mărăști stă scris: «Întru veșnica amintire și recunoștință eroilor care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc».

Cea mai sinceră expresie de mulțumire pentru această moștenire lăsată de înaintași este să contribuim, împreună, la materializarea unui proiect de țară care să consolideze România ca stat european. Un stat în care legea este egală pentru toți, o patrie a tuturor cetățenilor săi, o țară tolerantă și incluzivă.

Dragi locuitori ai Mărăștiului,

Oameni ai Vrancei și cetățeni ai României,

Pentru România, proiectul european este garantul unui viitor de securitate, bunăstare și pace.

Vă chem să ne unim eforturile pentru a întări acest proiect, ceea ce înseamnă, implicit, dezvoltarea și progresul țării noastre în ansamblu, dar și a fiecărei comunități locale.

Să marcăm Centenarul Marii Uniri printr-un angajament concret, nu festivist ori declarativ, pentru o Românie unită și prosperă, puternică și educată!

Să transformăm câmpiile jertfei de acum 100 de ani în locuri ale împlinirii pentru urmașii eroilor pe care astăzi i-am cinstit! Vă mulțumesc!”

 

Lasă un răspuns