Principesa Margareta și Principele Radu la Mărăști, pe „Traseul Recunoștinței“

19983658_1529428947108359_4639628735470098998_o
Mărăști 100 – program
iulie 9, 2017
Președintele României, primul șef de stat care îi comemorează pe eroii de la Mausoleul Mărăști
iulie 18, 2017
Show all

Principesa Margareta și Principele Radu la Mărăști, pe „Traseul Recunoștinței“

vizita-casaregala

Altețele Lor Regale, Principesa Moștenitoare Margareta și  Principele Radu, au plecat, în data de 11 iulie 2017, din Gara Focșani cu Trenul Regal pe un ”Traseu al Recunoștinței” pentru a comemora centenarul marilor bătălii de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Altețele Lor Regale au fost însoțite de ambasadorul SUA la București, Hans Klemm și soția sa.

Călătoria Familiei Regale a avut loc în ziua în care a început prima bătălie, cea de la Mărăști. Bătălia a fost condusă de generalul Alexandru Averescu, comandatul Armatei a II, sub comanda Regelui Ferdinand I, comandantul suprem al Armatei Regale române. Operațiunea militară a durat opt zile și a reunit Armata Română și Armata Rusă într-o operațiune ofensivă împotriva Armatei a 9-a Germane. A fost una dintre cele mai crunte bătălii din Primul Război Mondial, o victorie plătită cu sângele a 1.469 morţi şi 3.052 de răniţi şi distrugerea satului Mărăşti. Victoria reputată de Armata a II-a a fost cea care a determinat succesul operațiunilor militare ulterioare de la 6 august 1917 – Mărășești. În memoria eroilor de la Mărăști, după terminarea Primului Război Mondial a fost construit un mausoleu unde au fost îngropați 5.342 soldaţi români, germani și ruși. Ulterior, după Primul Război Mondial, satul Mărăști a fost reconstruit cu sprijinul Societății Mărăști. Au fost construite case noi, o uzină electrică, Casa de Apă, Școala Regina Maria, Arcul de Triumf, Mausoleul Mărăști, Bustul Mareșalului Averescu, Biserica „Adormirea Maicii Domnului“. Bătălia de la Mărășești (6-16 august 1917) este considerată astăzi cea mai importantă acțiune militară românească din timpul Primului Război Mondial. Bătălia a durat zece zile și a lăsat în memoria societății românești legenda actelor de vitejie ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat și generalului Eremia Grigorescu. Atunci a fost lansată expresia „Pe aici nu se trece!“.

La 28 septembrie 1916 a început bătălia de la Oituz. Prima confruntare militară de la Oituz a stat sub comanda generalilor Constantin Prezan, Eremia Grigorescu și Nicolae Sinescu și a fost una dintre cele mai curajoase acțiuni militare românești în Primul Război Mondial. Operațiunea a durat șaisprezece zile și a vizat împiedicarea Armatei a 9-a Germane de a forța Munții Carpați și de a pătrunde în Valea Siretului. A doua bătălie de la Oituz a început în ziua de 28 octombrie 1916, a fost plasată sub comanda generalului Eremia Grigorescu și a durat cinci zile. A treia bătălie de la Oituz s-a desfășurat în zilele de 26 iulie — 9 august 1917, sub comanda generalului Gheorghe Văleanu.

 

despartire ornament site

 

Lasă un răspuns