Mărăști 99

_MG_6959 net
In memoriam…eroilor de la Mărăşti
iulie 21, 2015
19983658_1529428947108359_4639628735470098998_o
Mărăști 100 – program
iulie 9, 2017
Show all

Mărăști 99

Marasti - 99 ani

Eroii care au căzut pe Câmpul de Luptă Mărăşti au fost omagiaţi în după-amiaza zilei de miercuri, 20 iulie 2016, într-un eveniment organizat de către Primăria Răcoasa, Garnizoana Focșani și Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea.

La 99 de ani de la eroicele lupte de la Mărăşti, sătenii din Mărăşti, alături de militarii români au adus omagiul lor eroilor într-un eveniment solemn. Pe parcursul după-amiezii, la Mausoleul Eroilor de la Mărăşti a fost asigurată Gardă de Onoare de către militarii din cadrul Garnizoanei Focşani și jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, iar înaintea începerii evenimentului, torţele de la mausoleu au fost aprinse. Evenimentul a debutat cu o suită de cântece patriotice interpretate de către Corul Municipal ”Pastorala”

despartire ornament site

IMG_9849

Slujba religioasă de pomenire a eroilor a fost oficiată de către un sobor de preoți coordonați de preotul protopop Oscar Frunză de la Protoieria Focșani II.
Au fost depuse coroane de flori de către Garnizoana Focșani, Instituția Prefectului, Consiliul Județean Vrancea, Primăria Municipiului Focșani, Primăria Răcoasa, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Asociația ”Mărăști 1917”. În final militarii din cadrul Garnizoanei Focșani au dat onorul, iar artista Maria Murgoci a interpretat un cântec ostășesc.

despartire ornament site

 

despartire ornament site

Vă invităm să citiți mesajul Președintelui Consiliului Județean Vrancea, transmis cu ocazia aniversării a 99 ani de la luptele istorice de la Mărăști:

Mausoleul Mărăşti, dar și mausoleele de la Mărăşeşti, Focșani și Soveja stau mărturie a vitejiei eroilor români care s-au jertfit pentru unitatea acestei națiuni. Noi avem nu doar obligaţia de a-i cinsti, ci avem obligația de a spune lumii întregi povestea eroilor de la Mărăști și povestea celor care au reconstruit acest sat – Majestatea Sa, Regina Maria și Maresalul Averescu! ”Văd onoarea țării în loialitatea păstrată până la sfârșit!”, scria Majestatea Sa, Regina Maria în însemnările sale. Loialitate cu prețul jertfei este ceea ce au arătat eroii care au luptat pentru țară aici, la Mărăști, în cea mai glorioasă ofensivă a Armatei Române din Primul Război Mondial. Loialitatea față de patrie este mesajul dat peste timp de cei îngropați aici, în Mausoleul Eroilor, un loc în care fiecare petec de pământ este stropit cu sânge! O parte din acest sânge este cel al sătenilor din Mărăști, din Gogoiu, de la Soveja, de la Panciu, de la Străoane sau din alte colțuri ale Vrancei.
Acum 99 ani, din iulie până în septembrie, în Vrancea s-a scris istoria modernă a României! Haideți să transformăm mausoleele de la Mărăști, Mărășești, Soveja și Focșani într-un adevărat loc de pelerinaj al neamului românesc! Haideți să onorăm loialitatea celor care s-au jertfit pentru țară cu omagiul nostru! Fie ca jertfa eroilor de la Mărăști să ne fie de-a pururea în suflet! Aşa să îmi ajute Dumnezeu! – Marian Oprișan, Președintele Consiliului Județean Vrancea

despartire ornament site

despartire ornament site

Lasă un răspuns