In memoriam…eroilor de la Mărăşti

sarcofag-averescu
Mărăşti: Gest emoţionant al Ambasadorului Marii Britanii
iulie 16, 2015
Marasti - 99 ani
Mărăști 99
iulie 20, 2016
Show all

In memoriam…eroilor de la Mărăşti

_MG_6959 net

Eroii care au căzut pe Câmpul de Luptă Mărăşti au fost omagiaţi luni, 20 iulie 2015, într-un eveniment organizat de către Consiliul Judeţean Vrancea, Garnizoana Focşani, Instituţia Prefectului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Ateneul Popular Focşani şi Primăria Răcoasa.

La 98 de ani de la eroicele lupte de la Mărăşti, sătenii din Mărăşti, alături de militarii români şi americani au adus omagiul lor eroilor într-un eveniment de o amploare deosebită.

Pe parcursul întregii zile la Mausoleul Eroilor de la Mărăşti a fost asigurată Gardă de Onoare de către militarii din cadrul Garnizoanei Focşani, iar înaintea începerii evenimentului, torţele de la mausoleu au fost aprinse, în timp ce Corul “Pastorala” interpreta o suită de cântece patriotice.

IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, alături de un sobor de preoţi, a oficiat slujba religioasă de pomenire a eroilor.

“În adâncul sufletului nostrum avem datoria să îi pomenim pe eroi, să le mulţumim, să îi mulţumim lui Dumnezeu că poporul român a zămislit astfel de vlăstare capabile să îşi dea viaţa pentru apărarea credinţei, a patriei şi neamului“, a spus Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

_MG_6985 net

Jerba de flori depusa la sarcofagul Maresalului Averescu in data de 20 iulie 2015 de catre Prefectul Nicusor Halici, Vicepresedintele Ionel Cel-Mare, IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, generalul Ovidiu Virgil Pop, comandantul Garnizoanei Focsani si Traian Negulescu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Vrancea

Au fost susţinute alocuţiuni de către oficialii prezenţi, după care s-au depus coroane de flori la mausoleu, pentru ca mai apoi să aibă loc o parada militară oferită de militarii din cadrul Garnizoanei Focşani, dar şi de cei americani din cadrul Black Sea Area Support Team – Baza Aeriană “Mihail Kogălniceanu”.

Ulterior, Mausoleul Eroilor de la Mărăşti a fost vizitat de către cei prezenţi, fiind depusă o jerbă de flori la sarcofagul Mareşalului Averescu de către Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, general (r.) Ionel Cel-Mare şi Prefectul Nicuşor Halici, în acordurile Corului “Pastorala”. Deoarece Sfântul Ilie “şi-a făcut treaba” şi a adus o boare de ploaie pe platoul de la Mărăşti, concertul Cvartetului “Consonanţe” s-a mutat în mausoleu, unde s-a bucurat de o numeroasă audienţă, printre cei care au asistat la acesta fiind şi militarii americani de la Baza Aeriană “Mihail Kogălniceanu”.

În finalul evenimentului a fost vernisată şi expoziţia intinerantă “Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, aceasta fiind prezentată publicului de către Traian Negulescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea. Expoziţia va sta la Mausoleul Eroilor Mărăşti până în data de 30 iulie, după care va fi transferată la Mausoleul Mărăşeşti.

despartire ornament site

Vă invităm să citiţi, mai jos, fragmente din mesajele adresate de autorităţile prezente la evenimentul “In memoriam…eroilor de la Mărăşti”.

”«Văd onoarea țării în loialitatea păstrată până la sfârșit!», scria Majestatea Sa, Regina Maria în însemnările sale. Loialitate cu prețul jertfei este ceea ce au arătat eroii care au luptat pentru țară aici, la Mărăști, în cea mai glorioasă ofensivă a Armatei Române din Primul Război Mondial. Fără Mărăști nu ar fi existat victoria de la Mărășești, iar fără loialitatea militarilor din Armata a II a poate că astăzi, Mărăștiul nu ar fi fost un loc în care istoria luptelor de acum 98 de ani să fie prezentă aproape pe fiecare uliță. Loialitatea față de patrie este mesajul dat peste timp de cei 5.342 ostași îngropați aici, în Mausoleul Eroilor, iar noi astăzi onorăm așa cum se cuvine jertfa lor. Vrancea este casa noastră, este un pământ binecuvântat, iar aici, la Mărăști, fiecare lingură de pământ este stropită cu sânge!“, mesajul Preşedintelui Consiliului JudeţeanVrancea, Marian Oprişan, transmis de Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Ionel Cel-Mare.

„Momente ca acestea, cu profundă încărcătură istorică şi simbolică, prin care omagiem faptele de arme ale înaintaşilor noştri sunt un prilej pentru fiecare dintre noi, care simţim cu adevărat româneşte, să reflectăm la viitorul şi destinul acestei ţări. Dincolo de marcarea celor 98 de ani de la primele victorii ale Armatei Române în Primul Război Mondial, astăzi sărbătorim continuitatea şi rezistenţa poporului roman în faţa provocărilor istoriei“, mesajul Viceprim-ministrului pentru Securitate Naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, transmis de generalul Virgil Ovidiu Pop, comandantul Garnizoanei Focşani.

“Este o onoare pentru noi să le îngrijim şi să le aducem binemeritatele omagii. Suntem obligaţi să ne arătăm recunoştinţa păstrând ce ne-au lăsat mai scump, o ţară liberă şi întreagă“, mesajul prefectului Nicuşor Halici.

despartire ornament site

 

Lasă un răspuns